Vaření, pečení, ...
Vaření i pečení mě dost baví. Asi proto, že není to nutnost a nemusím každý den řešit otázku Co uvařit?
Linky:
Recepty, které jsem již vyzkoušela:
Langoše
500 g hladké mouky
špetka jedlé sody
sůl
2 dkg droždí (v 0,5 dl vlažné mléce)
150 g kefíru
vlažná voda
Připravit těsto z ingrediencí (vlažné vody jen tolik, kolik těsto žádá). Pokud nechcete celou dávku smažit hned, tak dejte nepotřebnou část do ledničky (do druhého dne to určitě vydrží, dál jsme to nezkoušeli). Z té části, ze které chcete hotové langoše hned, uděláte (naolejovanýma rukama) malé bochánky (já měla z půlky těsta 6 bochánků) a dáte na olejem potřený tác, zakryjete potravinovou folií a necháte trošku kynout. Smažíte (v pánvi - průměr 24 cm - jsem měla skoro litr oleje) v horkém oleji.
Bábovka s mascarpone
4 vejce
180 g cukru krystal
100 ml oleje
50 ml mléka
250 g mascarpone
270 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
100 g čokolády, nastrouhané nebo najemno posekané*
V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a mléko, poté přidáme mascarpone, vždy důkladně prošleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kakao, kypřící prášek a sůl. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme těsto. Nakonec opatrně zapracujeme čokoládu.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 50-55 minut (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě.
Pomerančová bábovka
1 sáček vanilkového cukru
1 vejce
půl hrnku oleje
1 hrnek cukru krupice
mléko dle potřeby
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 pomeranče
tuk na vymazání
strouhanka na vysypání
Pomeranče důkladně omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru z 1 pomeranče, potom z obou pomerančů vymačkáme šťávu a rozmícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Mléko dáme podle potřeby. Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby. Upečenou pomerančovou bábovku můžeme přelít čokoládovou nebo pomerančovou polevou a ozdobit třeba proužky kandované pomerančové kůry nebo jen posypat moučkovým cukrem.
Poznámka: výše je původní recept. Já jsem místo pomerančové kůry dala do těsta pomerančový cukr.
Oříškový dort
těsto:
6 vajec
6 lžic krystalového cukru
3 lžíce vody
4 lžíce hladké mouky
4 lžíce mletého vlašského ořechu
2 lžíce strouhanky
půl sáčku prášku do pečiva
Krém:
2 lžíce kakaa
2 lžíce cukru
1 kávová lžicka kávy
půl sáčku vanilkového cukru
2 vejce
250 g másla
Příprava:
Těsto: Nejdříve "vyšleháme" žloutky+cukr+voda. Zvlášť smícháme mouku, strouhanku, ořechy a prášek do pečiva. Tuto směs smíchame do vyšlehaných žloutků a přidám sníh z bílků. Pečeme v předehřáté troubě.
Po upečení a vychladnutí rozřízneme na 3 vrstvy, plníme krémem.
Krém: kromě másla všechno smícháme a "vaříme" do husta. Vaříme nad parou. Po vychladnutí přidáme máslo a vyšleháme.
Kakaový zákusek s pudinkem a zakysanou smetanou
Těsto:
40 dkg polohrubé mouky
1 vejce
25 dkg margarínu (HERA)
1 lžička jedlé sody (sodabikarbona)
10 dkg moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1-2 lžíce zakysané smetany
Krém:
500 ml mléka
20 dkg cukru
2 sáčky vanilkového nebo kakaového pudinku
1 sáček vanilkového cukru
1 velký a jeden malý kelímek zakysané smetany
Připravíme krém: Uvaříme pudink (prášek, cukr, mléko) a necháme ho vychladnout a poté přidáme i zakysanou smetanu a dáme do ledničky (do té doby, než připravíme i těsto)
Připravíme těsto: smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto. Rozdělím na dvě části. Obě vyválíme na velikost plechu, ve kterém se zákusek bude péct.
Plech vymažeme máslem/margarínem, posypeme moukou a na dno položíme jedno vyválené těsto. Na to dáme připravený krém a pak to pokryjeme druhým vyváleným těstem.
Upečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná 150 stupňů, cca 40 minut)
Banánové muffiny
1 3/4 hrnku hladké mouky
1 lžicka sodabikarbony
1 lžička prášku do pečiva
Špetka soli
3 větší banány
1 hrnku cukru krupice
1 větší vejce
90 g rozehřátého másla
1 dl mléka
Troubu předehřát na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160).
V jedné nádobě smícháme: cukr, prášek do pečiva, sodabikarbonu, sůl.
V druhé nádobě smícháme: rozmačkané banány, vejce, máslo, mléko.
Vše smícháme. Formu na muffiny vyložíme rozetkami, rozetky naplníme do dvou třetin těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut.
Vanilkové muffiny s tvarohovým krémem
1 hrnek másla (230 g)
2 hrnky krupicového cukru (400 g)
3 hrnky hladké mouky (360 g)
4 vejce
2-3 lžičky prášku do pečiva
240 ml podmáslí
vanilkový lusk nebo vanilková esence
Malinový krém
100 g másla
50-100 g moučkového cukru
2 lžíce malinového džemu
200 g odtučněného tvarohu
Máslo změklé při pokojové teplotě vyšleháme do pěny, vešleháme cukr a vejce. Po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a podmáslí, končíme přidáním mouky.
Formu na muffiny vyložíme rozetkami, rozetky naplníme do dvou třetin těstem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Malinový krém si připravíme vyšleháním másla s moučkovým cukrem a tvarohem, do něhož vmícháme malinový džem. Pomocí cukrářského sáčku muffiny zdobíme krémem.
Kávový dort Mascarpone
Těsto (Těsto na tento dort pečeme o den dřív!) :
8 vajec
špetka soli
150 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce silného studeného espresa
ostrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 g strouhaných lískových oříšků
130 g mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
Na navlhčení:
100 ml silného studeného espresa
2 lžíce pálenky (kdo chce)
Na náplň:
500 g mascarpone
5-6 lžic mléka
1 lžíce citronové šťávy
200 g smetany
3 balíčky vanilkového cukru
2 lžíce strouhané čokolády
Na pečení a po upečení: máslo, strouhanka nebo papír na pečení, dortová forma o průměru 26 nebo 28 cm
Hned na začátku uvaříme asi 1/8 l espresa do těsta a na navlhčení. Dno dortové formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 170 stupňů (horkovzdušnou nastavíme bez předehřátí na 150 stupňů). Na těsto oddělíme vejce. Nejdřív ušleháme tuhý sníh z bílků. Přitom přidáme sůl a tenkým proudem přisypeme asi třetinu cukru. Ručním elektrickým šlehačem ušleháme žloutky se zbylým cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme espreso a citronovou kůru. Přimícháme polovinu oříšků. Navrch dáme sníh. Zbylé oříšky smícháme s moukou a práškem do pečiva a nasypeme na sníh. Všechno zlehka, avšak důkladně promícháme metlou na sníh. Těsto dáme do formy a uhladíme. Dort pečeme dole v troubě asi 1 hodinu. Krátce necháme ve formě stát, vyndáme a přes noc necháme odpočívat. Pak dort dvakrát rozkrojíme (dlouhým nožem nebo nití). Spodní a prostřední vrstvu pokameme espresem (které popřípadě smícháme pálenkou).
Mascarpone umícháme s mlékem a citronovou šťávou na krém. Ušleháme smetanu, pomalu do ní přisypáváme vanilkový cukr. Šlehačku a strouhanou čokoládu vmícháme do mascarponového krému. Čtvrtinou mascarponového krému potřeme spodní a střední vrstvu dortu. Vrstvy sesadíme. Zbytkem krému potřeme dort kolem dokola a bez ladu skladu ho ozdobíme strouhanou čokoládou a kávovými zrnky.
Jidáše (dle apetinonline)
60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml dvanáctiprocentní smetany
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek. Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu. Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby. Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Chléb se slaninou a tykvovými semínky
cca 700g, Program: celozrnný (cca 3,5 hod)
350 g hladké pšiniční mouky
150 g celozrnné pšeniční mouky
100 g osmahnuté slaniny
3 lžíce tykvových semínek
1 lžíce olivové oleje
300 ml vody
1 sáček instantního pekařského droždí
1 lžíce cukru
1 lžička soli
Do nádoby dáme vodu, olivový olej, cukr, sůl a semínka. Přisypeme všechnu mouku a droždí.
Slaninu přidáme až po zaznění zvukového znamení.
Banánové muffiny
1 3/4 hrníčku hladké mouky
1 lžička Sodabikarbony
1 lžička kypřícího přášku
1/2 lžičky soli
3 banány
1 hrníčku krystalového cukru
1 větší vejce
90 g rozehřátého másla nebo margarínu (Hera)
1 dl mléka
V jedné míse smícháme mouka, cukr, kypřící prášek, sodabikarbonu a sůl.
V druhé míse smícháme: rozmačkané banány, vejce, máslo, mléko
Smícháme vše dohromady.
Vše bez mixéru, nijak to smíchání nepřeháníme.
Pečeme v pekáči pro muffiny, v předehřáté troubě na 180 stupních (horkovzdušná: 160 stupňů) asi 20-25 minut.
Jogurtové řezy
250g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 vejce
2 lžíce kakaa
1,5 dl oleje:
2 malé bílé jogurty
250g moučkového cukru
1/2 lžička skořice
mléko podle potřeby
Rozšleháme vejce s cukrem, přidáme jogurty a olej, dobře promícháme. Zvlášť smícháme mouku s práškem do pečiva, kakaem, skořicí. Tuto směs postupně zamícháme do jogurtového základu a můžeme dle potřeby přidat mléko. Pečeme asi půl hodiny ve středně vyhřáté troubě. Upečený koláč po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a posypeme ořechy nebo kokosem.